Bältros: smitta, orsaker, utredning, behandling, prognos, risker

4 min läsning

Bältros

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av virus som heter varicella-zostervirus. Infektionen orsakar brännande hudutslag och blåsor som gör ont och sitter ofta på ett område på ena sidan av kroppen. Bältros kallas för herpes zoster på medicinskt språk och kan drabba alla som har haft vattkoppor men är vanligare hos personer som är över 50 år och ganska ovanligt hos barn. Du kan drabbas av bältros mer än en gång, men det är också ovanligt. Bältros drabbar vanligtvis personer med nedsatt immunförsvar men idag det finns effektiv behandling mot sjukdomen. Numera finns även ett effektivt vaccin.

Virus som heter varicella-zoster finns i kroppens nervceller och viruspartiklarna kan ligga latenta inuti cellerna under lång tid innan de orsakar några problem. Det behövs en utlösande faktor för att aktivera viruset. Hos de flesta hittar man ingen utlösande faktor, i dessa fall kan reaktivering bero på att aktiviteten hos immunförsvaret som håller tillbaka viruspartiklarna minskar över tid. Bältros är inte en luftburen smitta som vattkoppor men kan smitta via direktkontakt.

Vad är bältros?

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. Om du drabbats av infektionen så stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan reaktiveras efter många år och orsaka bältros. Det finns flera utlösande faktorer men i flera fall hittar man ingen utlösande faktor. Bältros brukar läkar av sig själv, blåsorna torkar ut och försvinner inom 1–2 veckor. I vissa fall kan ärrbildning uppstå, särskilt om man river eller plockar bort sårskorporna. I Sverige har nästan alla barn antikroppar mot herpes zoster vilket innebär att alla har drabbats av viruset och löper risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv. De allra flest som drabbas av bältros är friska och behöver inte ha ett försvagat immunförsvar men risken att drabbas ökar med stigande ålder. Det är ovanligt att man drabbas mer än en gång men det förekommer. Om du har bältros så borde du undvika personer med nedsatt immunförsvar eller gravida eftersom de har en ökad risk att utveckla sjukdomen.

Symtom

Vid bältros ses smärtsamma och brännande blåsor och rodnad på ena sidan av kroppen, oftast på magen, bröstet eller benen. Dubbelsidig bältros kan förekomma, men det är ovanligt. Hudutslagen påminner om vattkoppor men vid bältros är utslagen begränsade till ett område till skillnad från vattkoppor som drabbar hela kroppen. De första tecknen på bältros kan vara:

 • En stickande eller smärtsam känsla i ett hudområde
 • Huvudvärk eller allmän sjukdomskänsla

Efter ett par dagar brukar hudutslag dyka upp där personen upplevde stickningar i huden. Vanligtvis utvecklar man bältros på magen och bröstet men det kan dyka upp även i ansiktet, runt ögonen och könsorganen.

Bild visar utslag på bålen orsakad av bältros. Typiskt bandformat utseende. Källa: wikipedia commons

Vanliga symtomen är följande:

 • Vätskefyllda blåsor på huden
 • Brännande känsla och smärta – smärtan är ibland svår och kan börja redan någon dag innan blåsorna blir synliga
 • Stickningar kring det drabbade området
 • Feber och allmän sjukdomskänsla kan förekomma
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Röda knottror som sitter ihop tätt

När ska jag söka vård?

Eftersom bältros orsakas av virus så behöver man påbörja behandling tidigt för att bromsa infektionen. Personer som är unga behöver oftast inte uppsöka sjukvård. Personer som är äldre än 50 år och har nedsatt immunförsvar, väldigt ont, påtaglig sjukdomskänsla eller utslag i ansiktet behöver söka sjukvård. Läkare kan ställa diagnosen bara genom att titta på utslagen, oftast behöver personen inte undersöka på fler sätt eller lämna några prover.

Ifall du drabbas av bältros med utslag nära ögonen så är det viktigt att söka sjukvård och bli remitterad till ögonspecialist eftersom infektionen kan påverka ögonen och ögonnerven.

Vad kan du själv göra?

 • Ta paracetamol för att lindra smärtan
 • Se till att området kring hudutslagen är rent och torrt för att minska risken för infektion
 • Använd löst sittande kläder
 • Använd kylpåsar eller påse med frysta grönsaker över det drabbade hudområdet ett par gånger om dagen
 • Använd inte förband eller plåster på utslagen
 • Använd inte antibiotika

Bältros kan vara i upp til 4 veckor innan utslagen läker. Du kan uppleva smärta i veckor efter att utslagen försvunnit men det brukar lägga sig efter ett tag.

Bältros och graviditet

Det är ovanligt att gravida utvecklar bältros. Om du är gravid och får bältros finns det ingen fara för din graviditet eller fostret. Men du bör hänvisas till en specialist, eftersom du kan behöva antiviral behandling, dvs läkemedel mot virus.

Vaccination mot bältros

Ett bältros vaccin finns i offentlig sjukvård för människor i 70-talet. Det vaccin hjälper till att minska risken för framtida infektioner med bältros. Om du får bältros efter att ha vaccinerats kommer symtomen troligtvis vara mycket mildare. Fråga din vårdgivare om du kan få vaccinet i offentlig sjukvård.

Det finns två vacciner som används mot bältros:

 • Zostovax
 • Shingrix

Behandling

I dag finns det effektiva läkemedel mot bältros, dessa läkemedel kallas för antivirala behandlingar eftersom de angriper viruspartiklarna i kroppen. Du kan få recept på antivirala läkemedel om du har ont eller andra anledningar till att börja antiviral behandling, exempelvis infektion nära ögonen, om smärtstillande alternativen inte hjälper eller nedsatt immunförsvar. Man tar läkemedlet tre gånger om dagen och behandlingen pågår i drygt en vecka. Antivirala läkemedel hindrar viruset från att föröka sig och minskar risken för komplikationer. Alla person med bältros kring ögonområdet ska behandlas oavsett när man söker eftersom infektionen ska skada ögonen eller ögonnerven.

Det finns smärtstillande eller antiinflammatoriska läkemedel. Vissa läkemedel mot depression eller epilepsi kan ibland fungera om det gör ont vid bältros. Hos personer som är yngre än 50 år och okomplicerad sjukdom rekommenderas ingen behandling. Behandling är endast aktuellt om det påbörjas inom 72 timmar från det att första blåsan utvecklats.

Komplikationer

Svår kvarstående nervsmärta (postherpetisk neuralgi) – lokalt över det tidigare drabbade hudområdet kan personer uppleva smärta som kvarstår under långa perioder. Personer som drabbats av bältros kan utvecklade följande komplikationer:

 • Sekundära hudinfektioner
 • Nervskada i ansiktsmuskulaturen (perifer facialispares)
 • Hörselnedsättning om infektionen påverkar hörselnerven
 • Hjärnhinneinflammation (meningit)
 • Ögonskador på ögonnerven eller hornhinnan

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!