Bakers cysta

2 min läsning

Bakers cysta

Innehåll

  1. Översikt
  2. Behandling

En Bakers cysta, även kallad Poplietallymfknutor cysta, är en vätskefylld svullnad som utvecklas i knäets baksida.

En Bakers cysta på ett ben
Kredit:

DR P. MARAZZZI/Vetenskapliga fotobibliotek

Det orsakas när vävnaden bakom knäleden blir svullen och inflammerad. Svullnad och inflammation kan orsaka:

  • smärta i knä och kalv
  • en ansamling av vätska runt knäet
  • tillfällig låsning eller klicka i knäleden

Men ibland kan en Bakers cysta inte orsaka några andra symtom än den vätskefyllda svullnaden på baksidan av knä.

En Bakers cysta kan ibland brista (brista), vilket resulterar i att vätska läcker ner i din kalv. Detta kan orsaka skarp smärta, svullnad och rodnad i din kalv.

Vad orsakar en Bakers cyste?

Knäskador orsakad av sportrelaterad skada eller ett slag mot knäet kan leda till att en Bakers cyste utvecklas.

En Bakers cysta kan också ibland uppstå om du har ett hälsotillstånd som:

  • artros – oftast orsakad av åldersrelaterat ”slitage” i lederna; det påverkar särskilt knän, höfter, händer och stortån
  • inflammatorisk artrit — inklusive reumatoid artrit, som är en mindre vanlig typ av artrit och orsakas av immunsystemet attackerar lederna
  • gikt — en typ av artrit som vanligtvis påverkar stortån och orsakas av en ansamling av avfallsprodukten urinsyra i blodet

Bakers cystor är mer vanligt hos kvinnor än män, förmodligen eftersom kvinnor är mer benägna att utveckla artros och reumatoid artrit. De utvecklas vanligtvis hos personer över 40 år, men kan påverka människor i alla åldrar, inklusive barn.

När ska du se din GP

Se din allmänläkare om du har en cysta som orsakar problem och inte klarar sig själv. De kan oftast diagnostisera en Bakers cysta genom att undersöka baksidan av ditt knä och fråga om dina symtom.

Din allmänläkare kommer att fråga dig om du har några tillhörande hälsotillstånd, såsom artrit.

Ytterligare tester kan rekommenderas för att utesluta andra allvarligare tillstånd, såsom en tumör, en aneurysm (utbuktning i en del av ett blodkärl) eller djup ventrombos (DVT) (blodpropp i en av kroppens djupa vener). Du kan behöva en ultraljudsskanning eller en magnetisk resonansavbildning (MR).

Behandling av en Bakers cysta

Behandling är vanligtvis inte nödvändig om du har en Bakers cyste som inte orsakar några symtom.

Smärtstillande medel som paracetamol och ibuprofen kan användas för att minska svullnaden och lindra smärta. Bandage eller ett ispaket kan också hjälpa till. En påse frysta ärtor insvept i en tekshandduk fungerar bra som ett ispaket.

Om du har ett underliggande tillstånd som orsakar din cysta, är det viktigt att tillståndet hanteras korrekt. Cysten kan försvinna när tillståndet som orsakar det har behandlats.

I vissa fall kan det vara möjligt att tömma cysten. Kirurgi kan också behövas för att reparera eventuella signifikanta skador runt knäleden.

Läs mer om att behandla en Bakers cyst.

Uppdaterad: 11 juni 2018
Nästa uppdatering: 11 juni 2021

  • Nästa: Treatment

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!