Allt om resevaccination: vaccination inför resor (vacciner, länder, risker)

3 min läsning
vaccination resor
vaccination resor

Resevaccinationer

Om du planerar att resa utanför Sverige, kan du behöva vaccineras mot några av de allvarliga sjukdomar som finns i andra delar av världen. Vaccinationer finns tillgängliga för att skydda dig mot infektioner som gula febern, tyfus och hepatit A.

I Sverige skyddar rutinmässig immunisering (vaccination) dig mot ett antal sjukdomar, men täcker inte alla infektionssjukdomar som finns utomlands.

När bör du träffa din husläkare?

Vi rekommenderar att du söker hos din husläkare eller en privat reseklinik minst 8 veckor innan du ska resa. Vissa vacciner måste ges i god tid för att din kropp ska kunna utveckla immunitet. När man väl utvecklat immunitet så producerar celler som ingår i immunförsvaret antikroppar som ständigt cirkulerar i kroppen och aktiveras direkt när det kommer i kontakt med ett ämne som är skadligt för koppen. För flera vacciner behöver man dessutom vänta flera veckor eller månader innan man kan ge nästa dos.

Du kan vara mer utsatt för vissa infektionssjukdomar om du reser genom landsbygdsområden, backpackar, bor på vandrarhem eller camping. Om du har ett befintligt hälsoproblem kan detta öka din risk för infektion eller komplikationer från en infektionssjukdom.

Vilka vacciner behöver du?

Du kan ta reda på vilka vaccinationer som är nödvändiga eller rekommenderas för de områden du besöker på särskilda webbplatser. I Sverige finns information på folkhälsomyndigheten.se om de vacciner man behöver beroende på vilket område du reser till. Vissa länder kräver bevis på vaccination (till exempel för vaccination mot polio eller gula febern). Dessa länder kräver dokumentation på ett internationellt intyg om vaccination eller profylax innan du reser till eller lämnar ett land. Saudiarabien kräver bevis på vaccination mot vissa typer av hjärnhinneinflammation för besökare som anländer till pilgrimsfärderna Hajj och Umra. Även om en intyg inte krävs, är det ändå en bra idé att ha en loggbok över de vaccinationer du har haft med dig.

Var får jag mina resevacciner?

Ta kontakt med din husläkare eller sjuksköterska på din vårdcentral för att ta reda på om dina befintliga vaccinationer är aktuella. Om du har några register över dina vaccinationer så informera gärna din husläkare om vilka vacciner du erhållit sen tidigare. På din vårdcentral kan du även få allmänna råd om vaccinationer, resor och hälsa. Alla vaccinationer är inte gratis i den offentliga sjukvården, även om de rekommenderas för resor till ett visst område. Hör med din vårdcentral om vilka vacciner som de kan erbjuda dig gratis.

Fråga din allmänläkare om följande information:

 • Skriftlig information om vilka vacciner som behövs
 • Kostnaden för varje dos eller kurs
 • Eventuella avgifter du kan behöva betala, till exempel för vissa vaccinationsintyg

Vilka vacciner är gratis?

Flera vacciner erbjuds gratis inom den offentliga sjukvården, bland annat Polio (ges som kombinerad difteri-/tetanus/poliojab), tyfus, hepatit A och kolera. Dessa vacciner är fria eftersom de skyddar mot sjukdomar som anses utgöra den största risken för folkhälsan om de förs in i landet.

Vilka vacciner måste jag betala för?

Du måste betala för resevaccinationer mot:

 • Hepatit B
 • Japansk hjärnhinneinflammation
 • Rabies
 • Fästingburen hjärnhinneinflammation
 • Tuberkulos (TB)
 • Gula febern

Flera av dessa vacciner är endast tillgängliga på särskilda kliniker. Kostnaden för resevacciner som inte finns tillgängliga inom den offentliga sjukvården varierar beroende på vaccinet och antalet doser du behöver. Det är värt att överväga detta när du budgeterar för din resa.

Andra saker att tänka på

Det finns andra saker att tänka på när du planerar vilka vacciner som du behöver inför din resa såsom:

 • Din ålder och hälsa – du kan vara mer sårbar för infektion än andra; vissa vacciner kan inte ges till personer med vissa medicinska tillstånd
 • Om du arbetar på flyktingläger eller i en medicinsk miljö som läkare, sjuksköterska eller annan vårdpersonal är det klokt att vaccinera dig måste flera infektioner
 • Om du arbetar med djur kan du ha större risk att drabbas av sjukdomar

Om du bara reser till länder i norra och mellersta Europa, Nordamerika eller Australien är det osannolikt att du behöver vaccinationer.

Graviditet och amning

Tala med en läkare innan du tar några vaccinationer om:

 • Du är gravid
 • Du tror att du kan vara gravid
 • Du ammar

I många fall är det osannolikt att ett vaccin som ges medan du är gravid eller ammar kommer att orsaka problem för ditt barn. Men en allmänläkare kommer att kunna ge dig ytterligare råd om detta.

Personer med immunbrist

För vissa personer som reser utomlands kan det hända att vaccination mot vissa sjukdomar inte rekommenderas.

Detta kan vara fallet om:

 • Du har ett tillstånd som påverkar kroppens immunförsvar, såsom HIV eller AIDS
 • Du får behandling som påverkar ditt immunförsvar, såsom cellgifter mot cancer
 • Du nyligen har genomgått en benmärg eller organtransplantation

Din husläkare kan ge dig ytterligare råd om detta.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!