Nytt

Allt om mässling

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som kan vara mycket obehaglig och bland annat orsaka hög feber samt utslag på kroppen, i vissa fall kan det leda till allvarliga komplikationer. Mässling är numera en ovanlig komplikation i Sverige på grund av effektiviteten från vaccinationsprogrammet för barn. Mässling är däremot vanligare i andra länder, det där därför särskilt viktigt att vara vaccinerad när man reser utomlands.

I Sverige vaccineras de flesta barnen mot mässling vid 18 månaders ålder. Vem som helst kan få mässling om de inte har vaccinerats eller inte har haft det tidigare, även om det är vanligast hos små barn. Infektionen försvinner vanligtvis efter cirka 7 till 10 dagar.

Symptom på mässling

Vanligtvis utvecklar man de första symptomen på mässling cirka 10 dagar efter att du smittats.

Du kan utveckla följande symptom:

  • Influensaliknande symtom, såsom rinnande näsa, nysningar och hosta
  • Ljuskänslighet och röda ögon
  • Feber
  • Små gråvita fläckar på insidan av kinderna

Efter några dagar utvecklar man ett rödbruna hudutslag. Detta börjar vanligtvis på huvudet eller övre halsen innan den sprids till resten av kroppen.

När behöver jag kontakta vården?

Du bör kontakta en allmänläkare så snart som möjligt om du misstänker att du eller ditt barn kan ha mässling. Det är bäst att ringa innan ditt besök eftersom din vårdgivare kan behöva vidta åtgärder för att minska risken att sprida infektionen till andra. Du bör också kontakta din allmänläkare / vårdcentral om du har varit i nära kontakt med någon som har mässling och inte har vaccinerats fullständigt med 2 doser av MMR-vaccinet. Du bör kontakta vårdcentralen även om du inte har några symptom eftersom det kan dröja ett par dagar innan du utvecklar symptom.

Hur allvarligt är mässling?

Mässling kan vara obehagligt, men kommer vanligtvis att passera efter 7 till 10 dagar utan att orsaka några ytterligare problem. Efter att du drabbats av mässling kommer din kropp att bygga upp resistens (immunitet) mot viruset och det är högst osannolikt att du kommer att få det igen. Men det kan leda till allvarliga och potentiellt livshotande komplikationer hos vissa människor. Dessa komplikationer inkluderar infektioner i lungorna (lunginflammation) och hjärnan (encefalit).

Hur sprids mässling?

När en person med mässling hostar eller nyser kommer det ut miljontals viruspartiklar ut ur näsan och munnen. Du kan lätt drabbas av mässling om du får i dig dessa viruspartiklar eller rör på en yta som dessa viruspartiklar lagt sig på. I vissa fall överlever viruspartiklarna på olika objekt tillräckligt länge för att man ska röra dessa ytor och sedan ta på sin egna näsa eller mun. Forsknings visar att viruset överlever på ytor i några timmar. Personer med mässling är smittsamma från när symptomen utvecklas till ca 4 dagar efter utslaget först bryter ut.

Hur mässling kan förebyggas

Mässling kan förhindras genom vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MMR). Detta ges i 2 doser som en del av barnvaccinationsprogrammet. Den första dosen ges när ditt barn är runt 13 månader gammalt och en andra dos ges vid 3 år och 4 månader. Vuxna och äldre barn kan vaccineras i alla åldrar om de inte har vaccinerats fullständigt. Fråga en allmänläkare om vaccinationen.

Lindra symtomen på mässling

Det finns flera saker du kan göra för att lindra dina symtom och minska risken för spridning av infektionen. Du kan göra följande för att minska symptomen från infektionen:

  • Ta paracetamol eller ibuprofen för att lindra feber, värk och smärta
  • Drick mycket vatten för att undvika vätskebrist
  • Dra för gardinerna om du upplever att du är ljuskänslig
  • Rengör ögonen med en fuktig bomullsull
  • Stanna hemma från skola eller arbete i minst 4 dagar från det att utslaget först uppträder

I svåra fall, särskilt om det finns komplikationer, kan du eller ditt barn behöva bli inlagda på sjukhus för behandling.

Innehåll