Allt om fillers och injektioner med hyaluronsyra

2020-08-11
4 min läsning

Ansiktets åldrande

De fyra huvudsakliga strukturella komponenterna i ansiktet är ben, muskler, fett och hud. När vi åldras bidrar volymförlust samt strukturell förändring i dessa strukturer till många av de synliga tecken vi ser som åldrande. Med tiden kan åldersrelaterad benförlust i ansiktet leda till mindre markant käklinjen, nedåtsluttande näs och förlust av höga kindben. Ansiktsmusklerna minskar också i volym och elasticitet, och ansiktsfett minskar och ger volymförlust. Allt detta innebär mindre strukturellt stöd. Detta bidrar till det som benämns som omvänd “triangle of youth”. Tyngdpunkten förflyttar sig nedåt och skapar det som uppfattas som ålderstecken. Slutligen tappar huden elasticitet och detta gör sig mer tydligt i och med de förändringar som sker i fettdepåer, muskler och ben. Med åren framkommer några av de tydligaste förändringar vi uppfattar som ålderstecken;synliga nasolabialveck, marionetter, mungipan pekar i nedåtgående riktning, föröndringar ses kring ögonen samt hamsterpåsar gör sig synliga. 


Vad är Filler? 

Filler är mjuka, gelliknande ämnen som injiceras under huden. Det är en injicerbar behandling som utförs för att hjälpa till att jämna linjer och fylla på förlorad volym och återställa ett mer ungdomligt utseende. Bland annat kan man förbättra djupa cirklar under ögonen (sk rear trough), lyfta och förstärka kindbenen och käklinjer, återge fukt och volym åt läpparna, förbättra synliga fårår kring munregionen och föryngring av händerna samt hals. Användningsområderna utökas och nya produkter kommer ut allt eftersom på marknaden. Fillers kan vara hyaluronbaserade eller icke- hyaluronbaserade. HA baserad fillers har flera fördelar, de ger ett naturligt resultat om de används rätt men ännu viktigare är det faktum att de kan lösas upp med en speciellt läkemedel, hyaluronidas i händelse av en negativ händelse. Det kan även användas vid borttagning av oönskad filler. Det linjära kroppsegna HA omsätts snabbt (halveringstid på 12h). Därför så stabiliseras linjär HA via tvärbindningsmetoder för att säkerställa en längre varaktighet i kroppen. Det finns olika sätt att skapa dessa tvärbildningar, där är BDDDE den vanligaste. Den tvärbundna formen av HA är svårare för kroppen att bryta ner.



Det finns tre varianter av fillers


-Permanenta

-Semi permanenta

-Icke permanenta



Det finns över 300 olika märken i världen och nya märken uppkommer kontinuerligt, framförallt från Asien. Det är viktigt att du som konsument tar reda på vilken fillers du får, vad det är för typ av fillers och vad erfarenheten av produkten är på marknaden. 


Det finns olika innehåll i olika märken, exempelvis mjölksyrabakterier, kollagen och hyaluronsyra.


Vad är hyaluronsyra?


Hyaluronsyra finns på många olika ställen i hela människokroppen och den formas ett huvudelement i den sk extracellulära matrisen. Det är närvarande i nästan alla biologiska vätskor inklusive ledvätska och ögat. En större mängd HA finns i huden och den innehåller ungefär mer än 50% av det totala innehållet i kroppen. HA fungerar naturligt som stötdämpare, volymbyggare och underlättar transport av näringsämnen och fukt i huden. Med åldern minskar det naturligt förekommande hyaluronsyra vilket påverkar funktioner och strukturen. 

Hyaluronsyra, är inte en syra, utan en kroppsegen sockermolekyl, som har en mycket hög kapacitet att binda vätska och ge huden fukt och elasticitet.
Det produceras av bakterier och är närmast identisk kroppens eget. 

HA molekyler har en unik förmåga att både dra till sig vätska och behålla den mer än 1000 gånger sin egen vikt. Det är mer än någon annan biologisk substans, detta utnyttjas i de framställda hyaluronbaserade fillers som används vid estetiska injektioner.


Naturlig Hyaluronsyra VS Framsyällt Hyaluronsyra (stabiliserad)


Naturligt

• En huvudkomponent i extracellulär matris

• Finns i mjuka bindvävnader, i ögats glaskropp, synovialvätska (ledvätska)


Funktioner

• Vätskebindande kapacitet på 1000x sin egen vikt vilket bidrar till bla fukt och elasticitet

• Påverkar cellernas funktion

• Har en skyddande effekt mot fria radikaler

• Har positiva effekter på sårläkning

• Omsättes på ca 24 – 48h (halveringstid på 12h)


Framställt Hyaluronsyra 

(stabiliserad)


• En huvudkomponent i extracellulär matris

• Finns i mjuka bindvävnader, i ögats glaskropp, synovialvätska (ledvätska)


Funktioner

• Vätskebindande kapacitet på 1000x sin egen vikt vilket bidrar till bla fukt och elasticitet

• Påverkar cellernas funktion

• Har en skyddande effekt mot fria radikaler

• Har positiva effekter på sårläkning


• Kan vara verksam i upp till 24 månader


Hur produceras hyaluronsyrebaserad fillers?


Hyaluronsyra av ickeanimaliskt ursprung produceras via bakteriell fermentering och renas till ett pulver. Detta pulver bildar sedan en gelebildande substans. Hur produkten bearbetas, vilka tillsatser som används och osv är varierande beroende på produkt och tillverkare. Fråga din behandlare för mer information kring den produkt som du skall få så att du får en bättre förståelse.

Kontraindikationer

  • Hypersensitivitet mot någon tillsats/ produkt i fillers. Var nog med att meddela eventuella tidigare erfarenheter kring vilka produkter du använt och hur du reagerat.
  • Lokal infektion/inflammation- som vid alla injektioner får man en barriärskada och med det kan man få en infektion. Kom alltid osminkad inför din behandling. Att genomföra proceduren med god rutin och rentlighet är av stor vikt samt att du sköter din eftervård på ett korrekt sätt.
  • Koagulopati/ antikoagulantia– uppge din medicinska historia, meddela vilka mediciner du står på samt om du har en ökad blödningsbenägenhet. Sedan får din behandlare avgöra om det är rimligt att utföra behandlingen.
  • Graviditet & amning
  • Behandling med Isotretinoin (Roaccutan)- för en samtidig svår acne är olämpligt. Delvis då huden är mycket skör och det lättare blir komplikationer är det bättre att avvakta upp till 12 månader efter avslutad behandling innan injektion med filler.
  • Ehler- Danlos syndrome eller andra bindvävssjukdomar ökar risken för biverkningar. Rådgör med din behandlare innan eventuell behandling.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss