Allmän anestesi

4 min läsning

Allmän anestesi

Allmän anestesi är ett tillstånd av kontrollerad medvetslöshet. Under en narkos används läkemedel för att få dig att sova, så du är omedveten om operation och inte rör dig eller känner smärta medan den utförs.

Allmän anestesi är avgörande för vissa kirurgiska ingrepp där det kan vara säkrare eller bekvämare för dig att vara medvetslös. Det används vanligtvis för långa operationer eller de som annars skulle vara mycket smärtsamt.

Det är inte klart exakt hur det fungerar, men det är känt att alla anestetika avbryter signalerna längs nerverna. Detta innebär att någon stimulans till kroppen inte behandlas eller känns igen av hjärnan.

Hur allmänbedövning ges

Innan du opererar träffar du en specialistläkare som kallas narkosläkare för att diskutera vilket bedövningsmedel som passar dig bäst.

Din narkosläkare kommer att titta på din sjukdomshistoria och fråga om någon i din familj har haft problem med anestesi. De kommer också att fråga om din allmänna hälsa och livsstil, inklusive om du:

 • har några allergier
 • röker eller dricker alkohol
 • tar något annat läkemedel

Din narkosläkare kan svara på alla frågor du har. Meddela dem om du är osäker på någon del av proceduren eller om du har några problem. Du bör få tydliga instruktioner att följa före operationen, inklusive om du kan äta eller dricka något under de timmar som föregår operationen..

Före och under operationen

Strax innan du opereras, tas du vanligtvis till ett rum där din narkosläkare ger dig narkosläkare.

Det kommer antingen att ges som en

 • vätska som injiceras i venerna genom en kanyl (en tunn plaströr som matas in i en ven, vanligtvis på baksidan av din hand)
 • gas som du andas in genom en mask

. mycket snabbt. Du börjar känna dig lättad, innan du blir medvetslös inom en minut eller så.

Din narkosläkare kommer att stanna hos dig under hela proceduren. De ser till att du fortsätter att få bedövningsmedel och att du stannar i ett kontrollerat tillstånd av medvetslöshet.. De kommer också att ge dig smärtstillande medicin i dina ådror, så att du känner dig bekväm när du vaknar.

Återhämtning

Efter din operation kommer narkosläkaren att stoppa bedövningen och du kommer gradvis att vakna upp. Du kommer vanligtvis vara i ett återhämtningsrum först, innan du överförs till en avdelning.

Beroende på dina omständigheter måste du vanligtvis stanna på sjukhus några timmar till några dagar efter operationen.

Allmän anestetik kan påverka ditt minne, koncentration och reflexer under en dag eller två, så det är viktigt för en ansvarsfull vuxen att stanna hos dig i minst 24 timmar efter operationen, om du får åka hem. Du kommer också att uppmanas att undvika att köra bil, dricka alkohol och signera juridiska dokument i 24 till 48 timmar.

Biverkningar

Allmänna anestetika har några vanliga biverkningar. Din narkosläkare bör diskutera dessa med dig innan operationen.

De flesta biverkningar inträffar omedelbart efter operationen och varar inte länge. Eventuella biverkningar inkluderar:

 • illamående och kräkningar — detta inträffar vanligen omedelbart, även om vissa personer kan fortsätta att känna sig sjuka upp till en dag
 • frossa och känna sig kalla — detta kan vara några minuter eller timmar
 • förvirring och minne förlust — detta är vanligare hos äldre eller personer med befintliga minnesproblem; det är oftast tillfälligt, men ibland kan det vara längre
 • problem med urinblåsan — du kan ha svårt att passerayrsel i urinen
 • — du kommer att få vätska för att behandla Detta
 • blåmärken och ömhet — detta kan utvecklas i det område där du injicerades eller fick en dropp monterad; det läker vanligtvis utan behandling
 • halsont — under din operation kan ett rör sättas in antingen i munnen eller ner i halsen för att hjälpa dig att andas;

Efteråt kan detta orsaka ont i halsen

 • på munnen eller tänderna — en liten del av människor kan ha små sår på läpparna eller tungan från röret, och vissa kan ha skador på tänderna; du bör berätta för din narkosläkare om eventuella tandläkararbeten du har utfört
 • Komplikationer och risker

  Ett antal allvarligare komplikationer är förknippade med allmänbedövning, men dessa är sällsynta.

  Eventuella allvarliga komplikationer och risker inkluderar:

  • en allvarlig allergisk reaktion mot bedövningen (anafylaxi)
  • som

  • vaknar under din operation — mängden bedövningsmedel som ges kommer att övervakas kontinuerligt för att säkerställa att detta inte sker

  Död — detta är mycket sällsynt, förekommer i cirka 1 av 100 000 fall

  Allvarliga problem uppstår mer sannolikt om du genomgår större eller akut operation, du har andra sjukdomar, du röker eller om du är överviktig.

  Din narkosläkare kommer att diskutera riskerna med dig innan din operation. Du bör försöka sluta röka eller dricka alkohol under veckorna före operationen, eftersom det minskar risken för komplikationer.

  Du kan också rådas att gå ner i vikt, och om du kan bör du öka din aktivitetsnivå under veckorna före operationen, eftersom detta sannolikt kommer att minska din risk också.

  I de flesta fall uppväger fördelarna med att vara smärtfri under en operation riskerna.

  Andra typer av anestesi

  Förutom narkos finns det flera andra typer av bedövningsmedel som kan användas för vissa behandlingar.. De inkluderar:

  • lokalbedövning
  • epiduralanestetisk
  • spinalanestesinervblock

  Sidan senast recenserad: 23 april 2018
  Nästa uppdatering: 23 april 2021

 • Skriv ett svar

  Your email address will not be published.

  Senaste av Blog

  Har du diabetes, övervikt eller fetma?

  Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

  Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

  Nu med Blodsockerkit!