Allt om Akne – Orsak, Behandling och tips

Akne

Akne är en vanlig hudsjukdom som drabbat majoriteten av alla människor under tonåren. Akne kan vara i flera svårighetsgrader från lättare akne med pormaskar till djup akne med cystor som kan ge ärr. Oavsett grad av akne så finns det idag god behandling att tillgå både receptfritt och receptbelagt. Om man besväras av sin akne och inte får bort den själv så kan läkare hjälpa en. I nästan alla fall går akne att behandla bort.

Bilder på hudlager och hur akne bildas. Källa: Wikimedia Commons

Vad är Akne?

Akne är ett hudtillstånd där talgkörtlarna blir igentäppta och det bildas en inflammation inne i körteln. Talgkörtlar har som uppgift att producera talg (fett) som smörjer huden för att göra den mjuk och vattenavvisande. Talgkörtlarna sitter tillsammans med hårrötterna och de delar en gemensam utgång.

När det blir stopp i talgkörteln

I normala fall så ska bara talg flöda ut från talgkörteln utan problem. Men när man får akne så blir det stopp i talgkörteln, detta sker av flera olika anledningar som alla bidrar till stoppet och inflammationen.

 • Under puberteten får man ökade mängder hormoner, Androgena hormoner som liknar testosteron finns hos både män och kvinnor. Denna ökar talgproduktionen i talgkörtlarna
 • Hormonerna ger också förtjockning av huden kring utförsgången för talg och hår vilket gör den trångare.
 • Bakterien Cutibacterium acnes är en bakterie som lever på huden hos vissa individer. Denna bakterie lever av talg och bor därför gärna i talgkörtlar. Här kan den skapa irritation och starta akne.

Dessa faktorer kommer att stärka upp varandra och kan tillslut leda till att det blir stopp i utförsgången för talg. Då fortsätts det att produceras talg vilket leder till en inflammation och en utbuktning, detta är vad vi kallar för akne.

Sorters utslag

Det finns flera olika sätt som akne kan se ut på, vissa får bara små antydningar till utslag medan vissa får stora cystor som ligger under huden. Vilka utslag man har utgör grunden för bedömningen a hur allvarlig akne man har.

 • Pormaskar – liten ytlig upphöjning i huden med svart eller vit prick. Svart betyder att den är öppen, vit betyder stängd
 • Finne – Rodnade upphöjningar, större än pormaskar. Kan vara enbart ömma och inte varfyllda eller varfyllda
 • Cysta – stora röda upphöjda områden som är varfyllda. Kan sträcka sig flera centimeter. Går oftast djupare än finnar. Kan ge ärr om det “kläms”

Gradering av akne

När man ska bedöma svårighetsgraden av en akne så går man på två saker, vilken typ av utslag har man samt hur många har man. På medicinskt språk talar man om komedon akne, papulopustolös akne samt nodulocystisk akne. Komedonakne har pormaskar, papulopustolös har finnar och nodulocystisk har cystor. För dessa typer av akne så finns det lite olika behandlingar, men det är mycket som överlappar mellan dem. Det som huvudsakligen avgör behandling är i slutändan hur mycket besvär som personen tycker att det ger.

Vad ska man göra mot akne?

Akne i sig själv är inte ett farligt tillstånd, men det kan vara väldigt irriterande, störande och pinsamt att ha akne. Om man tycker att det är problematiskt så ska man absolut testa att behandla det. Det första steget bör vara att testa receptfri behandling självständigt. Här så kan det vara bra att gå till apoteket och fråga personalen, de har mycket god kunskap om receptfri egenvård för akne.

Egenvård

Det finns många olika bud som florerar på internet och tidskrifter kring akne, mycket är dock inte vetenskapligt bevisat. Det som dock är rekommenderat är att

 • Tvätta ansiktet 1–2 gånger per dag med ljummet vatten och mild två för ansikten, gärna för akne. (obs. akne beror inte på smutsig hud, men det är ändå bra att tvätta ansiktet).
 • Tvätta inte ansiktet mer än detta då det försämrar akne.
 • Använd vattenbaserat smink.
 • Vissa studier visar att kolhydratrik mat som bröd, pasta, chips och godis kan öka akne (fettrik mat är dock inte kopplat till akne)
 • Skydda huden från sol med solskydd och solkräm

Vad ska man INTE göra med akne

 • Kläm inte din akne, detta ökar risken för ärr och kan leda till allvarliga infektioner. I värsta fall kan bakterier sprida sig in till hjärnan
 • Behandla inte med tandkräm, detta torkar visserligen ut huden och har viss antibakteriell effekt. Men det är också väldigt irriterande för huden och det finns bättre alternativ.
 • Använd inte feta krämer och oljor i ansiktet. Viss solkräm är väldigt fet, använd solkräm anpassad för ansiktet.

Medicinsk behandling

Om man har testat egenvård utan större resultat så kan man uppsöka sin vårdcentral för behandling. Behandlingen brukar ta 6-8 veckor innan man får resultat, och ofta får man testa flera olika behandlingar innan man är nöjd. Det är viktigt att vara ihärdig när man ska behandla akne, annars får man inte fullgod effekt.

Vilken behandling som man får beror i huvudsak på vilken typ av akne som man har. Det finns flera olika sorters preparat som angriper aknen på olika sätt, men det finns några breda grupper av vilka sätt som de jobbar. Det är inte ovanligt att man får kombinationspreparat som jobbar på flera sätt samtidigt.

Preparatgrupper

 • A-vitaminer – Minskar inflammationer i huden och normaliserar bildandet av celler i körtlarna, detta gör det mindre trångt i utförsgången samt att mindre talg bildas. exv. Salva differin eller tablett Isotretinoin
 • Antibiotika – Minskar mängden av bakterier i körtlarna och minskar därigenom inflammationen. exv. Salva Dalacin och tablett tetralysal
 • Nedbrytning av hudflagor – Vissa medel bryter ner hud och hudflagor som täpper igen porerna exv. Salva Basrion

Behandlingssteg

Behandlingen börjar i princip allt id med egenvård. Efter detta går man över till medicinska salvor. Detta kan vara med samtliga preparatgrupper. Ofta är de i kombination med varandra. Om en salva inte fungerar så kan man testa en annan. Om inga salvor fungerar så kan man testa tablettbehandling med tetralysal som är antibiotika. Detta ska kombineras med en medicinsk salva för att minska antibiotikaresistens.

Om inget av detta fungerar så får man komma till en hudläkare (dermatolog). De har tillgång till starkare preparat som Isotretinoin, detta är ett A-vitamins baserat läkemedel som är mycket starkt mot akne. Det är dock väldigt farligt för foster, så man måste kunna garantera att man inte blir gravid under behandlingen, detta görs oftast med p-piller.