Ägglossningsmärta (smärta vid ägglossning)

3 min läsning

Ovulationssmärta (smärta vid ägglossning)

De allra flesta kvinnor har två äggstockar. Dessa äggstockar är kopplade till livmodern (uterus) via äggledarna (tuba uterina). I äggstockarna har varje kvinna ett par hundra ägg (oocyter. Från och med menstruationsdebuten (menarche), dvs från första menstruationen, så frisätts ett ägg ungefär varje månad. Ägget brukar frisättas ungefär 14 dagar efter den sista menstruationens första dag. Om man noterar när den sista (föregående) menstruationens första dag inträffade så bör ägglossningen inträffa ungefär 14 dagar därefter. Denna tumregel använder många par för att försöka bli gravida. Det är nämligen när ägglossning skett som det är möjligt att bli gravid. Ägget som frisätts från äggstocken vandrar via äggledaren ner till livmodern för att invänta att en spermie befruktar den. I samband med att ägglossningen sker kan kvinnan uppleva smärta i buken. Eftersom ägglossningen sker från en av äggstockarna så brukar smärtan vara ensidig. Här nedan kan du läsa mer om ägglossningssmärta och ägglossning.

Kvinnans reproduktiva organ består av vagina, cervix (livmoderhals), livmoder (uterus), äggledare och äggstockar. På bilden är ägglossningen illustrerad till höger i bild.

Smärtan vid ägglossning

Vissa kvinnor får en ensidig smärta i underlivet eller nedre delen av buken när de har ägglossning. Det inträffar ungefär 14 dagar efter den föregående menstruationens första dag. Smärtan uppstår när en äggstock släpper ut ett ägg och detta är en naturlig del av kvinnans menstruationscykel. I de allra flesta fall är denna smärtan (ägglossningssmärta) helt normal.

Symtom på ägglossningssmärta

Smärtan känns oftast som en molande kramp, eller en mer skarp och plötslig smärta.

Smärtan är lokaliserad på antingen vänster eller höger sida av nedre buken och/eller underlivet. Detta är avhängigt av vilken äggstock som frisätter ägget. Smärtan kommer från den sidan där ägget frisätts.

Ibland vara smärtan bara några minuter men hos vissa kan den vara betydligt mer långdragen och vara en hel dag eller två.

Det är inte ovanligt att man i samband med smärtan upptäcker en underlivsblödning (blödning från underlivet).

När bör jag kontakta läkare eller barnmorska?

Kontakta din läkare om smärtan är svår eller om du är orolig. Det är mycket bra om du kan föra en dagbok innan du kontaktar din läkare eller barnmorska. Ha koll på din menstruationscykel så att läkaren eller barnmorskan kan avgöra om det är ägglossningssmärta eller något annat.

Behandling av ägglossningssmärta

I de allra flesta fall behövs ingen behandling. I vissa fall, när smärtan är uttalad, kan det räcka med ett varmt bad. Ta inte läkemedel i onödan. Om smärtan inte går att uthärda så kan du ta paracetamol (t ex Alvedon). Andra anti-inflammatoriska läkemedel av typen NSAID (t ex Ipren, Ibumetid) kan störa ägglossningen och du bör undvika dessa om du planerar att bli gravid. Om paracetamol inte hjälper bör du tala med din läkare eller barnmorska om andra behandlingsalternativ. Om du inte avser att bli gravid kan preventivmedel som stoppar ägglossningen (p-piller, implantat) helt förhindra ägglossningssmärtan eftersom de förhindrar att ägglossning sker.

Är ägglossningssmärta farligt?

Smärtsam ägglossning är vanligt och i de allra flesta fall helt ofarligt. Men det kan ibland vara ett symptom på en sjukdom. Några av de bakomliggande orsakerna kan leda till fertilitetsproblem som kan förhindra att du blir gravid. Dessa är som följer:

  • Endometrios — Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som påverkar äggstockarna och äggledarna som också kan orsaka smärta under ägglossningen. Vid endometrios finns en inflammation i slemhinnan och denna kan vara mycket smärtsam och den varierar under menstruationscykeln.
  • Ärrvävnad kring äggstockar, äggledare — Om du har genomgått kirugiska ingrepp (exempelvis kejsarsnitt eller blindtarmsinflammation) kan det ha uppstått ärrvävnad i nedre delen av buken och sådan ärrvävnad kan orsaka ägglossning smärta genom att begränsa äggstockarna och omgivande strukturer.
  • Könssjukdomar (sexuellt överförbara infektioner) — Könssjukdomar som klamydia kan orsaka inflammation och ärrbildning runt äggledarna, vilket leder till ägglossningsmärta.

Varför uppstår ägglossningssmärta?

Man vet inte säkert men teorin är att smärtan uppkommer när ägget bryter igenom äggstocksväggen, vilket frigör en liten mängd vätska (eller ibland en liten mängd blod) som irriterar närliggande nerver.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog