7 överraskande fördelar med hyaluronsyra

Hyaluronsyra, även känd som hyaluronan, är en klar sockerkedja som naturligt produceras av din kropp. Omkring 1/3 av kroppens eget hyaluronsyra bryts ner varje dag, omsättningen i kroppen sker inom dagar.

De största mängderna finns i din hud, bindväv och ögon.

Dess huvudsakliga funktion är att dra till sig vatten för att ge huden fukt och elasticitet, “smörja” leder samt ge en “stötdämpande funktion”. Men hyaluronsyra förenklar även celldelning samt transport av näringsämnen. Hyaluronsyra har en förmåga att binda vatten ca 1000ggr sin egen kroppsvikt och det utnyttjar vi i hyaluronbaserade fillers.

Hyaluronsyra har en mängd olika användningsområden. Många tar det som ett komplement, men det används också i aktuella serum, ögondroppar och injektioner.

Här är 7 vetenskapligt stödda fördelar med att ta hyaluronsyra.

 1. Främjar friskare, smidigare hud

Hyaluronsyra kosttillskott kan hjälpa din hud att se ut och känna sig mer smidig.

Ungefär hälften av hyaluronsyran i kroppen finns i huden, där den binder till vatten för att hjälpa till att behålla fukt (1Trusted Source).

Men den naturliga åldringsprocessen och exponering för saker som ultraviolett strålning från solen, tobaksrök och föroreningar kan minska dess mängder i huden (2Trusted Source, 3Trusted Source).

Att ta hyaluronsyra kosttillskott kan förhindra denna nedgång genom att ge din kropp extra mängder att införliva i huden (4Trusted Source, 5Trusted Source).

Doser på 120—240 mg per dag i minst en månad har visat sig öka hudens fukt avsevärt och minska torr hud hos vuxna (3Trusted Source).

Hydratiserad hud minskar också uppkomsten av rynkor, vilket kan förklara varför flera studier visar att komplettering med det kan göra huden mjukare (6Trusted Source, 7Trusted Source).

Vid applicering på ytan av huden kan hyaluronsyraserum minska rynkor, rodnad och dermatit (8Trusted Source, 9Trusted Source, 10Trusted Source).

Vissa dermatologer injicerar även hyaluronsyra fyllmedel för att hålla huden ser fast och ungdomlig (11Trusted Source, 12Trusted Source).

 1. Kan påskynda sårläkning
  Hyaluronsyra spelar också en nyckelroll vid sårläkning.

Det är naturligt närvarande i huden, men dess koncentrationer ökar när det finns skador i behov av reparation.

Hyaluronsyra hjälper sår att läka snabbare genom att reglera inflammationsnivåer och signalera kroppen att bygga fler blodkärl i det skadade området (13Trusted Source, 14Trusted Source).

Att applicera det på hudsår har visat sig minska sårets storlek och minska smärta snabbare än placebo eller ingen behandling alls (15Trusted Source, 16Trusted Source, 17Trusted Source, 18Trusted Source).

Hyaluronsyra har också antibakteriella egenskaper, så det kan bidra till att minska risken för infektion när den appliceras direkt på öppna sår (19Trusted Source, 20Trusted Source).

Dessutom är det effektivt för att bekämpa tandköttssjukdomar, påskynda läkning efter tandkirurgi och eliminera sår när de används lokalt i munnen (21Trusted Source).

Medan forskningen på hyaluronsyraserum och geler är lovande, har det inte funnits någon forskning för att avgöra om hyaluronsyratillskott kan ge samma fördelar.

Men eftersom orala tillskott öka nivåerna av hyaluronsyra som finns i huden, är det rimligt att misstänka att de kan ge viss nytta.

 1. Lindra ledvärk genom att hålla ben väl smörjda
  Hyaluronsyra finns också i lederna, där det håller utrymmet mellan dina ben väl smorda (22Trusted Source).

När lederna smörjs är benen mindre benägna att slipa mot varandra och orsaka obekväm smärta.

Hyaluronsyra kosttillskott är till stor hjälp för personer som lider av artros, en typ av degenerativ ledsjukdom orsakad av slitage på lederna över tiden.

Att ta 80—200 mg dagligen i minst två månader har visat sig avsevärt minska knäsmärta hos personer med artros, särskilt personer mellan 40 och 70 år (23 Trusted Source, 24Trusted Source, 25Trusted Source, 26Trusted Source).

Hyaluronsyra kan också injiceras direkt i lederna för smärtlindring. En analys av över 12 000 vuxna fann dock endast en blygsam minskning av smärta och en större risk för biverkningar (27 Trusted Source).

Vissa studier visar att parning av oral hyaluronsyra tillskott med injektioner kan bidra till att förlänga smärtlindrande fördelar och öka tiden mellan skott (28Trusted Source).

 1. Lugna sura återflödessymptom
  Ny forskning visar hyaluronsyra kosttillskott kan bidra till att minska symtomen på sura uppstötningar.

När surt återflöde uppstår, regurgiteras innehållet i magen upp i halsen, vilket orsakar smärta och skada på matstrupen i matstrupen.

Hyaluronsyra kan hjälpa till att lugna den skadade slemhinnan i matstrupen och påskynda återhämtningsprocessen.

En teströrsstudie fann att applicering av en blandning av hyaluronsyra och kondroitinsulfat till syraskadad halsvävnad hjälpte den att läka mycket snabbare än när ingen behandling användes (29Trusted Source).

Mänskliga studier har också visat fördelar.

En studie visade att ta en hyaluronsyra och kondroitinsulfattillskott tillsammans med en syraberkande medicinering minskade reflux symptom 60% mer än att ta syraberkande läkemedel ensamt (30Trusted Source).

En andra studie visade att samma typ av tillägg var fem gånger effektivare när det gällde att reducera sura refluxsymtom än placebo (31 Trusted Source).

Forskning på detta område är fortfarande relativt ny, och fler studier behövs för att replikera dessa resultat. Ändå är dessa resultat lovande.

 1. Lindra torra ögon och obehag
  Cirka 1 av 7 äldre vuxna lider av symtom på torra ögon på grund av minskad tårproduktion eller tårar som avdunstar för snabbt (32Trusted Source).

Eftersom hyaluronsyra är utmärkt för att behålla fukt, används det ofta för att behandla torrt öga.

Ögondroppar innehållande 0,2— 0, 4% hyaluronsyra har visats minska torra ögonsymtom och förbättra ögonhälsan (33Trusted Source, 34Trusted Source, 35Trusted Source).

Kontaktlinser som innehåller långfrigående hyaluronsyra utvecklas också som en möjlig behandling för torra ögon (36Trusted Source, 37Trusted Source).

Dessutom används hyaluronsyra ögondroppar ofta under ögonkirurgi för att minska inflammation och påskynda sårläkning (38Trusted Source, 39Trusted Source).

Medan applicera dem direkt på ögonen har visat sig minska torra ögonsymtom och förbättra den totala ögonhälsan, är det oklart om orala kosttillskott har samma effekter.

Hittills har inga studier undersökt effekterna av hyaluronsyratillskott på torra ögon, men det kan vara ett framtida forskningsområde.

 1. Bevara benstyrka
  Ny djurforskning har börjat undersöka effekterna av hyaluronsyratillskott på benhälsa.

Två studier har visat att hyaluronsyratillskott kan bidra till att bromsa graden av benförlust hos råttor med osteopeni, det inledande skedet av benförlust som föregår osteoporos (40Trusted Source, 41Trusted Source).

Teströrsstudier har också visat att höga doser av hyaluronsyra kan öka aktiviteten hos osteoblaster, de celler som ansvarar för att bygga ny benvävnad (42Trusted Source, 43Trusted Source).

Även om dess effekter på människors benhälsa ännu inte har studerats, är tidiga djur- och provrörsstudier lovande.

 1. Kan förhindra smärta i urinblåsan
  Cirka 3— 6% av kvinnorna lider av ett tillstånd som kallas interstitiell cystit, eller smärtsamt blåssyndrom (44Trusted Source).

Denna sjukdom orsakar buksmärta och ömhet, tillsammans med en stark och frekvent uppmaning att urinera (45Trusted Source).

Medan orsakerna till interstitiell cystit är okända, har hyaluronsyra visat sig hjälpa till att lindra smärta och urinfrekvens i samband med detta tillstånd när den sätts in direkt i blåsan genom en kateter (46Trusted Source, 47Trusted Source, 48Trusted Source).

Det är oklart varför hyaluronsyra hjälper till att lindra dessa symtom, men forskare hypotes att det hjälper till att reparera skador på blåsvävnad, vilket gör det mindre känsligt för smärta (49Trusted Source, 50Trusted Source).

Studier har ännu inte bestämt om oral hyaluronsyra tillskott kan öka mängder av det i blåsan tillräckligt för att få samma effekter.