20 saker du inte visste om Botox

2019-02-10
7 min läsning

Med tillströmningen av nya hudvårdsprocedurer, behandlingar och produkter som har slagit ut på marknaden de senaste åren har man verkligen varat i tidens test — 14 år, för att vara exakt — och det verkar bli ännu mer populärt. Du har hört talas om det. Alla har hört talas om det. Det kallas Botulinumtoxin, alias Botox.

Kanske känner du någon som har provat det, eller du kanske har provat det själv. Men med denna injicerbara behandling finns det mycket mer än vad ögat möter. Framåt, 20 saker du kanske inte vet om Botox.

Fler människor använder det än du tror

Botulinumtoxin har varit det främsta icke-kirurgiska ingreppet sedan 2000. Från och med 2015 har 4 miljoner procedurer utförts.

Det användes först för medicinskt bruk

Botulinumtoxin användes först som medicinsk behandling för skelning (en muskelrelaterad ögonsjukdom) på 1970-talet och 80-talet. Snart upptäcktes det att det också hjälpte till att behandla ansikts- och nackspasmer, bland andra medicinska tillstånd.

Det upptäcktes av en slump

De kosmetiska fördelarna kom till ljuset på 1990-talet av lyckligt slump. ”De estetiska indikationerna var rent händelsernas”, säger styrelsecertifierad kirurg och klinisk professor Seth L. Matarasso, MD, som har behandlat sina kunder med Botox sedan 1990-talet men inte är knuten till varumärket. ”Dr [Jean] Carruthers arbetade med patienter med strabismus… [och] med dubbelseende [dubbelseende], och hennes patienter kom in och sade: ‘Gee, mina rynkor är bättre. ‘” Snart nog använde läkare Botox för vad det oftast förknippas med idag — nixing linjer.

Studierna är robusta. ”Denna produkt har funnits länge”, säger Dr. Matarasso. ”Det är säkert och effektivt. Jag tror inte att det finns många andra produkter som har studerats lika omfattande som Botox.”

FDA (Amerikans läkemedelsverket) godkände kosmetisk Botox 2002. Men till denna dag är den endast godkänd för tre ändamål i den dermatologiska världen: mellan ögonbrynen, linjerna runt ögonen och svettning under armhålorna.

Off-label användningen är mycket omfattande

Bara för att inte varje kosmetisk Botox procedur är FDA-godkänd betyder inte att det inte är säkert och effektivt, om det görs på rätt sätt. Off-label förfaranden är fortfarande inom vårdstandarden, och det finns massor av dem. ”Det finns så många icke-FDA-godkända ansökningar för Botox,” säger hudläkare Dendy Engelman, MD. ”Det kan användas för att minska skalp-svettning (vilket hjälper till att förlänga utblåsningar), korrigera en droopy nasal spets (kallas nasal-tip ptos), fixa panna asymmetri, minimera kaninlinjer från rynkor näsan, minska hudens oljighet, minimera uppkomsten av porer…” Listan fortsätter.

Det är verkligen effektivt för överdriven svettning

Många människor som upplever överdriven svettning, vare sig på händerna, hårfästet eller till och med under brösten eller rumpan, vänder sig till Botox och andra neuromodulatorer (som Xeomin eller Dysport). ”De hjälper till att förhindra överdriven svettning genom att agera direkt på svettkörtlarna”, säger NYC-styrelsen certifierad plastikkirurg Z. Paul Lorenc, MD. ”Neuromodulatorn injiceras i svettkörtlarna för att slappna av muskeln och hjälpa till att bekämpa överdriven svettning.”

Det fungerar för migrän

”Jag har behandlat människor med djup migrän huvudvärk och det vänder dem direkt”, säger Dr Matarasso. ”Om du känner att det kommer på, stoppar det, vilket minskar svårighetsgraden såväl som varaktigheten. Jag hade en patient som var i college som hade kvarvarande migrän huvudvärk. Hon bytte kost, hon bytte födelsekontrollpiller, hon hade akupunktur. Till slut sa jag till mamman: ”Vi måste prova Botox”, och det har varit en komplett livsförändrande händelse för den här kvinnan.”

Det fungerar för inkontinens

En av de ”främling” användningsområden kan vara injektion av Botox i blåsan muskler för att hjälpa till med en överaktiv blåsa, enligt vissa läkare.

Det är beroendeframkallande

”Jag tror inte att det är fysiskt beroendeframkallande”, säger Dr. Matarasso. ”Men jag måste vara väldigt uppriktig mot dig, när jag får en ny patient säger jag dem (och jag säger detta tunga-i-kinden) denna produkt är verkligen beroendeframkallande. Jag skämtar med mina patienter att vi behöver ett 12-stegsprogram för det, för när det är gjort korrekt är det ett mycket enkelt kontorsförfarande, med imponerande kosmetiska resultat.”

Han säger att problemet är när folk går överbord. ”De säger, ‘Okej, jag gjorde min kråka fötter, det är fantastiskt. Jag gjorde mina repliker under ögonen, det är fantastiskt. Jag gjorde min panna. Vart annars kan jag gå?” Sedan gör du nacken, då gör du hakan… då börjar du bara se ut som en docka.”

Dr Matarasso säger att det inte går en vecka när han inte ser en patient med ett botoxjobb. – Varför? Människor får det gjort av oerfarna, ofta olicensierade, utövare som inte känner till ansiktets form och hur man korrekt administrerar toxinet. ”Jag hade just en patient som kom in häromdagen som gick till en läkare, och en som gick till en psykiater,” säger han. ”De [också] har dessa Botox partier och jag har sett ärrbildning, betydande blåmärken, inte bara funktionella, men estetiska komplikationer.”

Botox är så vanligt idag att du kan få det gjort på vissa gym och spa, men i dessa fall vet man aldrig vad man får, hur gammal produkten är, med vad den är blandad, och om injektorn vet vad han eller hon gör. Dr Matarasso föreslår bara att få det gjort genom vad han kallar ”core four”: en styrelsecertifierad läkare som antingen är en hudläkare, en plastikkirurg, en öron-och-hals läkare eller en ögonläkare.
Mer Är inte nödvändigtvis bättre
”Du letar inte efter en skridskobana på pannan; du vill ha rörelse, du vill ha några linjer”, säger Dr Matarasso. ”Du vill kunna vara demonstrativ.”

”Jag vänder bort ett stort antal patienter som vill ha mer Botox innan jag anser det lämpligt”, säger Dr Engelman. ”Jag försöker etablera en förtroendefull relation från det inledande samrådet för att låta patienten veta att jag kommer att berätta för dem vad de behöver och när, men också kommer inte att låta dem göra procedurer i förtid eller i onödan.

När han frågade hur ofta han vänder människor bort, säger Dr Matarasso: ”Jag vände någon bort idag. Jag lät en gentleman komma in, han var en lämplig kandidat anatomiskt, han hade några djupa linjer i pannan, men hans förväntningar var orealistiska. Han ville att alla rader skulle raderas, och jag sa: ”Nej, du kommer att se lite maskliknande ut. ” Jag gav honom en broschyr och sade: ‘Gå hem och tänk på det. ‘”

Allt fler män använder Botox

Enligt American Society of Plastic Surgeons, män Botox behandlingar är upp 337% från 2000.

Till skillnad från vissa återställande eller kirurgiska ingrepp, varefter det finns möjlig pigmentering eller ärrbildning, när Botox görs korrekt, kan det göras på alla hudtoner. ”Detta är en procedur [och] produkt som korsar alla delar”, säger Dr Matarasso. ”Män, kvinnor, kaukasiska, afroamerikanska, asiatiska, indiska. Jag tror inte att det finns en demografisk som inte har haft nytta av denna produkt.”

Inte alla gillar det

Estetiker Mary Schook är anti-Botox eftersom hon ser de långsiktiga effekterna på sina kunder. ”Alla är alltid som, ‘Se hur bra det här ser ut, ‘och sedan finns det den långsiktiga och de är som, ‘Fixa mig,’ säger hon. ”Allergan [företaget som äger Botox] säger att en av 100 patienter får ögonlock drop, så jag skämtar alltid, ‘Jag måste träffa en av 100 patienter, eftersom alla jag ser har den droppen. ‘”

Hon tycker att det inte nödvändigtvis är en funktion av själva produkten, utan snarare om applikationen. ”Jag får så många telefonsamtal, liksom, ‘Mina ögonlock har tappat, kan du fixa det? ‘ Så jag gör lymfdränage och speciell elektricitet för att hjälpa till att aktivera muskeln igen.”

Effekten kommer inte direkt

Det börjar gradvis, så det kommer inte att sparka in på två eller tre dagar, upp till sju. När den väl har gjort det varar den tre eller fyra månader. Varje gång du gör det, enligt Dr Matarasso, kommer det att vara lite längre.

Dr Engelman säger att förebyggande är lagligt. ”Säkert! Jag gör mikroinjektioner på patienter som just börjat visa de finaste uttryckslinjerna för att förhindra att de någonsin gör rynken.” NYC-baserade kartongcertifierade plastikkirurg Norman Rowe, MD, är också en fläkt. ”Även om Botox har en grundläggande användning vid behandling av rynkor som redan bildas, har den en roll i förebyggande eller förebyggande av rynkor. Så tro inte att du inte behöver Botox för att du inte har rynkor. Om du vill behålla den släta huden, börja med Botox innan de bildas.”

Men i en nyligen Fat Mascara podcast, NYC hudläkare Pat Wexler, MD, sade att detta är en myt. Och dr Matarasso faller någonstans däremellan. ”Av estetiska eller kosmetiska skäl, behöver en 19-åring detta? – Nej. Behöver en 26-åring detta för estetiska ändamål? Mycket tveksamt. Men, hej, lyssna, om du är som, ”Jag tittar på mina föräldrar, jag tittar på mina gener, och jag vill förbli proaktiv,” det är inte orimligt att introducera det i små mängder.”

Botox i käken börjar bli populärt

”Ett yngre ansikte har en hjärtform, och ett äldre ansikte är lite mer bottentungt och kvadratiskt”, säger Dr Matarasso. ”Men om du sätter toxin på båda sidor, du inte minska rörelsen av muskeln, du gallrar ut muskeln lite. Du kan återställa ett ungdomligt utseende. Det är inte lika dramatiskt eller snabbverkande som andra områden, men det kan vara ett trevligt sätt att förbättra ansiktets kontur.”

Hur vi använder det har förändrats

Vi är inte bara mer mångsidiga med det (hej, nacke och rumpa), men vi använder mindre av det i ett sittande. ”Där vi brukade verkligen vilja ha förlamning, ingen rörelse, vi använder nu mindre mängder”, säger Dr Matarasso. ”Du förlamar inte muskeln, du slappnar av muskeln.”

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss