10 varningssignaler på Alzheimers sjukdom och demens

1 min läsning

10 varningssignaler på Alzheimers sjukdom och demens

Minne ändras ofta när människor blir äldre. Vissa människor märker förändringar i sig själva innan någon annan gör det. För andra människor är vänner och familj de första som ser förändringar i minne, beteende eller förmågor. Minnesförlust som stör det dagliga livet är inte en typisk del av åldrandet. Personer med en eller flera av dessa 10 varningsskyltar ska se en läkare för att hitta orsaken. Tidig diagnos ger dem en chans att söka behandling och planera för framtiden.

1. Minnesförlust som stör det dagliga livet:glömma händelser, upprepa dig själv eller förlita dig på fler hjälpmedel som hjälper dig att komma ihåg (som klibbiga anteckningar eller påminnelser) .

2. Utmaningar i planering eller lösning av problem:att ha problem med att betala räkningar eller matlagningsrecept du har använt i åratal .

3. Svårigheter att slutföra bekanta uppgifter hemma, på jobbet eller på fritiden:ha problem med matlagning, körplatser, användning av mobiltelefon eller shopping .

4. Förvirring med tid eller plats:att ha svårt att förstå en händelse som händer senare, eller att förlora reda på datum .

5. Problem med att förstå visuella bilder och rumsliga relationer:att ha svårare att balansera eller bedöma avstånd, snubbla över saker hemma eller att spilla eller släppa saker oftare .

6. Nya problem med ord i tal eller skrift:ha problem med att följa eller gå med i en konversation eller kämpar för att hitta ett ord du letar efter (säger ”det där på din handled som berättar tid” istället för att ”titta”) .

7. Missplacera saker och förlora förmågan att spåra steg:placera bilnycklar i tvättmaskinen eller torktumlaren eller inte kunna spåra steg för att hitta något .

8. Minskat eller dåligt omdöme:Att vara offer för en bluff, inte hantera pengar bra, betala mindre uppmärksamhet åt hygien eller ha problem med att ta hand om ett husdjur .

9. Återkallelse från arbete eller sociala aktiviteter:att inte vilja gå till kyrkan eller andra aktiviteter som du brukar göra, inte kunna följa fotbollsmatcher eller hålla jämna steg med vad som händer .

10. Förändringar i humör och personlighet:blir lätt upprörd i vanliga situationer eller vara rädd eller misstänksam .

Senaste av Blog